Nieuws
22-09-2024

Van hinder naar kansen: hoe de A15-afsluiting nieuwe deuren opende

Je hebt het vast meegekregen: de A15 was afgelopen zomer een tijdje dicht voor groot onderhoud. Waar velen dachten aan lange files en omleidingen, bleek deze periode ook een kans om reispatronen te doorbreken. De cijfers liegen er niet om: tijdens de afsluiting van de A15 zijn we met z’n allen veel minder met de auto gaan rijden. Maar liefst 16% minder auto’s op de weg!

Wat vertellen de cijfers ons?

Uit eerdere verkeersanalyses bleek dat de vertragingen doorgaans beperkt bleven tot enkele minuten tot maximaal een half uur. Ook de data van TomTom Move laten een duidelijk beeld zien. Tijdens de afsluiting van de A15 zijn we met z’n allen aanzienlijk minder met de auto gaan rijden. Vergeleken met dezelfde periode in voorgaande jaren daalde het aantal autoritten naar Rivierenland met maar liefst 16%. Zelfs als we rekening houden met het feit dat mensen in de zomer minder met de auto gaan, zien we nog steeds een daling van 9%, door de A15 werkzaamheden.

Ook de uitstroom uit Rivierenland nam af: in juli zijn er 13% minder auto's vertrokken dan vorig jaar juli. Van de totale daling van 13% in juli is 5% direct toe te schrijven aan de A15-werkzaamheden, terwijl de resterende 8% deel uitmaakt van de zomerdaling.

Hoe zit het met de parallelwegen?

Hoewel de verwachting was dat het verkeer zich zou verplaatsen naar het onderliggend wegennet zoals de N322 en N327, bleek ook daar de toename minder groot dan verwacht. Goudappel voorspelde bijvoorbeeld problemen op de N322 boven de Waal, maar hier zagen we juist een daling van het aantal voertuigen. Hoewel deze afname iets kleiner was dan op andere wegen, blijft het een onverwachte uitkomst.

Onder de Waal op de N327 voorspelde Goudappel 7900 meer auto’s per dag. Maar in werkelijkheid waren dat er 2500 extra. In augustus is het aantal reisbewegingen hetzelfde gebleven. Hoewel er wel een toename was, viel deze mee in vergelijking met de verwachtingen.

Meer fiets

De meest verrassende ontwikkeling was de toename van fietsgebruik. Vooral de deelfietssystemen, zoals Donkey, zagen een flinke groei in gebruik. Rondom stations zoals Geldermalsen nam het aantal ritten met deelfietsen aanzienlijk toe.

Aantal rentals per maand bij stations Tiel Zaltbommel en Geldermalsen.

 

Hoe hebben we dit voor elkaar gekregen?

Deze positieve resultaten zijn het gevolg van een gezamenlijke inspanning van overheden, bedrijven, inwoners en toeristische organisaties. Slim en Schoon Rivierenland speelde hierbij samen met Rijkswaterstaat een centrale rol en ondernam de volgende acties:

  • Gerichte communicatie:
    We informeerden inwoners en bedrijven tijdig en duidelijk over de werkzaamheden en alternatieve routes, onder andere via persberichten, campagnes op LinkedIn, Flitsmeister en mobile display met geo-targeting. We hebben het gebruik van fietsen, openbaar vervoer en thuiswerken actief gestimuleerd.

  • Maatwerk voor bedrijven:
    Bedrijven ontvingen persoonlijke ondersteuning, acties en een toolkit om hun werknemers te informeren en te stimuleren meer te fietsen, thuis te werken of andere reismogelijkheden te gebruiken. Lees meer over onze bedrijfsaanpak:

    A15-afsluiting: een boost voor duurzame bedrijfsmobiliteit

  • Logistieke oplossingen:
    Bedrijven kregen hulp bij het aanpassen van hun transport en logistiek. Lees meer over onze logistieke aanpak: 

    Hoe we de logistieke impact van de A15-afsluiting minimaliseerden

  • Ondersteuning voor publiekstrekkers:
    Toeristische locaties en andere populaire bestemmingen bleven goed bereikbaar dankzij gerichte ondersteuning. Lees meer over onze reizigersaanpak:

    Zo bleven publiekstrekkers bereikbaar tijdens de A15-werkzaamheden

Gratis advies op maat

De afsluiting van de A15 laat zien dat we onderhoud slimmer kunnen aanpakken en dat duurzame mobiliteit niet alleen haalbaar, maar ook aantrekkelijk is. Laten we deze positieve verandering vasthouden en samenwerken aan een duurzamere toekomst voor onze regio. Wil je zelf bijdragen aan duurzamer vervoer? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag op weg! Gratis en op maat.