Nieuws
27-02-2025

Bijna 100 fatbikers in één week op de Spoedeisende Hulp

Fatbikes zijn populair onder jongeren, maar brengen ook grote risico's met zich mee. In oktober voerden we voor het eerst campagne over de gevaren van fatbikes. Uit recente cijfers van VeiligheidNL blijkt de omvang van het probleem: in slechts één week tijd (begin oktober 2024) belandden 96 fatbikerijders op de Spoedeisende Hulp (SEH) na een ongeval.

Wat zeggen de onderzoeken?

1. Jongeren lopen extra risico
De cijfers zijn vooral zorgwekkend voor jongeren. Bijna de helft van de fatbikerijders die op de SEH belandde was tussen de 12 en 15 jaar oud. Bovendien droeg slechts 3% van de fatbikerijders een helm tijdens het ongeval. Dit vergroot de kans op ernstig letsel aanzienlijk.


2. Ernstiger letsel bij fatbikes
Fatbikerijders liepen gemiddeld ernstiger letsel op dan andere fietsers. Van de fatbikerijders moest 22% na behandeling op de SEH worden opgenomen in het ziekenhuis. Bij e-bikerijders was dit 16% en bij gewone fietsers 13%.

"Opgevoerde fatbike? Dit is de rekening" – campagne in regio Rivierenland

Omdat de populariteit van fatbikes stijgt maar helaas ook het aantal ongelukken, herhalen we in de regio Rivierenland de bewustwordingscampagne. Deze campagne richt zich specifiek op ouders en maakt hen bewust van de financiële en juridische gevolgen wanneer hun kind op een opgevoerde fatbike rijdt. De campagne benadrukt dat je als ouder wettelijk aansprakelijk bent voor de schade die jouw kind veroorzaakt.

Zoals wethouder Ed Goossens van Zaltbommel in de campagne aangeeft:

"Fatbikes zijn niet altijd VET! Zeker niet als ze zijn opgevoerd of geen typegoedkeuring hebben. Als je dan een ongeluk veroorzaakt, ben je niet verzekerd en zijn de gevolgen dus ook groot."

Wat kun jij als ouder doen?

Als ouder wil je natuurlijk dat je kind veilig en zorgeloos kan fietsen. Ook op een fatbike. Vergeet niet dat bij opgevoerde fatbikes  de gevaren nog groter zijn. Neem daarom verantwoordelijkheid:

  • Praat met je kind over de risico's van (opgevoerde) fatbikes
  • Controleer regelmatig of de fatbike van je kind voldoet aan de wettelijke eisen
  • Stimuleer het dragen van een helm
  • Wees je bewust dat je als ouder aansprakelijk kunt zijn voor schade die je kind veroorzaakt

De kosten van een ongeval kunnen hoog oplopen, zeker als de fatbike opgevoerd is en je kind niet verzekerd is. Dit kan leiden tot tonnen euro's aan kosten. De recente cijfers van VeiligheidNL onderstrepen het belang van de campagne en de noodzaak om als ouder bewust te zijn van deze risico's. De campagne is in de hele regio te zien, bezoek de campagnewebsite voor meer informatie over de risico's en wat jij als ouder kunt doen.

 

Veiliger Rivierenland

Alleen samen kunnen we zorgen voor veiligere straten in de regio Rivierenland. Gebruik de toolkit van Slim en Schoon Rivierenland om ouders bewust te maken van de gevolgen van opgevoerde fatbikes. In de toolkit vind je kant-en-klare middelen voor je eigen communicatie.